Gnavere og eksotiske hobbydyr

På Aakirkeby Dyreklinik får vi ofte besøg af andre kæledyr end lige netop hunde og katte. Det drejer sig primært om gnavere og eksotiske hobbydyr i form af fugle og krybdyr.
Ingen af disse arter bliver normalt vaccineret regelmæssigt, så mange gange ser vi først dyrene, når der opstår problemer. Det drejer sig som oftest om infektionssygdomme fra luftveje eller mave- tarmkanalen. For gnavernes vedkommende ser vi desuden jævnligt hudsygdomme og øreproblemer. Derudover ser vi desværre af og til problemer opstået pga. forkert pasning eller fodring.

Ved behandlingen vil vi altid foreslå en terapi og et præparat, som passer til netop dit dyr.
Eksempelvis tåler gnavere ikke penicillin.

Ung pyton med eksem på bugen


Ligeledes er det vigtigt at kontrollere, at tænderne er i god stand. Undersøgelse af gnaveres kindtænder kan finde sted ambulant i klinikken, og jævnligt diagnosticerer vi tandfejl hos disse. Hvis fejlene ikke udbedres, kan det resultere i adskillige problemer som manglende ædelyst, afmagring, savlen eller næse- og øjenflåd. Heldigvis kan vi dog som regel hjælpe disse patienter ved hjælp af specialværktøj til gnavertænder.
Selvfølgelig hjælper vi også gerne med trimning af næb på såvel fugle som skildpadder og kloklipning på alle arter.

Et vigtigt aspekt for samtlige ovennævnte arter er korrekt fodring. Alle kræver specialdiæt for at trives og for ikke at udvikle problemer med tilvækst, fordøjelse, knogler, hud og pels/fjer – eller i værste fald mistrivsel og død trods god ædelyst. En samtale om fornuftig fodring kan forbygge mange problemer.

Endelig er der selvfølgelig de kirurgiske indgreb, som af og til kan være nødvendige. Heldigvis er der i dag udviklet flere gode bedøvelsesmidler til denne gruppe dyr, som ellers er meget sarte, hvad netop bedøvelse angår. Kastration af marsvin og kaniner hører derfor til de dagligdags indgreb, vi foretager på Aakirkeby Dyreklinik.

Udskriv siden