Kastration kat

Operationer på dyr udføres altid i fuld bedøvelse. Hermed sikres at dyret ligger stille og ikke føler smerte eller angst under indgrebet.

Faste
Inden en bedøvelse skal katten faste i 12 timer for at undgå fejlsynkning, hvis den skulle få kvalme af bedøvelsen. Den må gerne have adgang til vand.

Indlæggelse
Med mindre andet er aftalt afleveres dyr der skal opereres om morgenen på operationsdagen mellem klokken 8.00 og klokken 8.30.Når katten bliver kastreret - dvs. får bortopereret begge testikler, vil han ikke længere føle sig tiltrukket af nabolagets hunkatte, blive far til flere uønskede killinger eller i samme grad have behov for at slås for "sine rettigheder".  En kastreret hankat er mere knyttet til sit hjem og sin ejer. Han har ikke samme behov for at afmærke sit territorium (strinte) og kommer sjældnere i slåskamp, med mindre risiko for at få bidsår og smitsomme sygdomme.

Testiklerne vil blive fjernet gennem to meget små snit, som hurtigt lukker sig af sig selv. Katten bliver derfor ikke syet. Han vil få indsprøjtning med smertestillende og antibiotika, så der er normalt ingen efterbehandling. Når katten kommer hjem fra klinikken, vil han stadig være meget træt og måske også lidt tummelumsk og urolig. Det er helt normalt og skyldes bedøvelsen. Hvis han har lyst, må han gerne få noget at spise og drikke, men han må ikke komme ud, før han er helt sig selv igen - det skulle han gerne være i løbet af 1-2 døgn.

I de følgende 3-4 dage er det vigtigt, at du dagligt kigger til operationssåret - det må ikke bløde, hæve op og blive fugtigt, rødt, irriteret eller lugte grimt.

På lidt længere sigt skal du desuden være opmærksom på, at kastrerede hankatte stiller nogle særlige krav til fodringen, da de har tendens til at danne sten i urinen, hvis mineralsammensætningen i foderet ikke er nøje afstemt. Samtidig har kastrerede hankatte også øget tendens til at blive overvægtige pga. øget appetit og ændret fordøjelse, og overvægt øger yderligere risikoen for dannelsen af urinvejssten. Vi anbefaler Hills VetEssentials Young Adult, som tager højde for disse faktorer. I de fleste typer kattefoder af god kvalitet – pris og kvalitet hænger ofte sammen – er der dog taget højde for dette.

Udskriv siden