Sterilisation kat

Operationer på dyr udføres altid i fuld bedøvelse. Hermed sikres at dyret ligger stille og ikke føler smerte eller angst under indgrebet.

Faste
Inden en bedøvelse skal katten faste i 12 timer for at undgå fejlsynkning, hvis den skulle få kvalme af bedøvelsen. Den må gerne have adgang til vand.

Indlæggelse
Med mindre andet er aftalt afleveres dyr der skal opereres om morgenen på operationsdagen mellem klokken 8.00 og klokken 8.30.
Når din kat bliver steriliseret - dvs. at hun får bortopereret livmoder og æggestokke, kan hun ikke længere komme i løbetid, og dermed ikke blive drægtig og få killinger.

Katten vil få et operationssår på få centimeter på maven. De fleste katte syer vi nu med indvendige sting, som ikke skal fjernes, men er den syet med udvendige sting, skal de fjernes efter ca. 10 dage - husk at bestille tid - det er ganske smertefrit, tager kun få minutter og er med i prisen. Er du i tvivl om, hvordan den er syet, så ring og spørg.

Når I kommer hjem fra klinikken, vil hun stadig være meget træt og måske også lidt tummelumsk og urolig. Det er helt normalt og skyldes bedøvelsen. Hvis hun har lyst, må hun gerne få noget at spise og drikke, men hun må ikke komme ud, før hun er helt sig selv igen - det skulle hun gerne være efter 1 til 2 dage.

I dagene efter operationen er det vigtigt, at du dagligt kigger til operationssåret - det må ikke bløde, hæve op og blive fugtigt, rødt, irriteret eller lugte grimt. Normalt holder katten sig fra såret, men hvis den slikker vedholdende i såret, kan den forsinke sårhelingen og i værste fald slikke operationssåret op. Det kan da blive nødvendigt at give den en krave på. Katten må ikke komme ud, når den har krave på, da det ikke er sikkert for den.

På lidt længere sigt skal du desuden være opmærksom på, at steriliserede katte ofte har øget tendens til at blive overvægtige på grund af øget appetit og ændret stofskifte. Du skal derfor holde godt øje med hendes vægt, så hun ikke tager på efter operationen. Det kan ofte gøre det nemmere at styre vægten, hvis man skifter til et foder, som tager højde for dette, som  f.eks. VetEssentials Young Adult.

Udskriv siden