af hest
En vaccine er udviklet for at beskytte mod en given sygdom. Immunforsvaret husker sygdommen givet i vaccinen, og kan, ved eventuel senere smitte med samme sygdom, hurtigt bekæmpe denne. Der findes vacciner mod mange forskellige sygdomme. Hos hest er det som udgangspunkt relevant at vaccinere mod stivkrampe (tetanus) og influenza.
Bivirkninger kan vise sig som nedstemthed og let forhøjet temperatur, samt hævelse på injektionsstedet.
En vaccination belaster hestens immunforsvar, og det anbefales derfor at man ikke lader hesten arbejde så hårdt at den bliver svedt 4-5 dage efter vaccinen.
Vaccinationsstrategi
Basisvaccination;
1. vaccination → 28-42 dage → 2. vaccination → 5-6 måneder →3. vaccination
Årlig revaccination;
maksimalt 365 dage mellem vaccinationerne
Drægtige hopper bør vaccineres ca. 4 uger før termin, uanset tidligere vaccinationer, for at sikre føllet nok antistoffer gennem mælken. Føllet vil da være beskyttet i ca. 6 måneder.
Føl vaccineres med 1. basis ved 6 måneders alderen
Influenza er en smitsom virussygdom, der smitter direkte eller gennem en vært.
Sygdomstegn
Influenza giver høj feber, hoste, nedstemthed og nedsat ædelyst. Der kan tilkomme yderligere infektioner, eksempelvis lungebetændelse.
Stivkrampe er en meget alvorlig sygdom, der kan komme som følge af et sår. Et sår på huden giver gode vækstbetingelser for bakterien Clostridium tetani, der normalt findes i jord. I såret danner bakterien giftstoffer, der kan gå fra nerverne til hjernen. Stivkrampe smitter ikke.
Sygdomstegn
Stive muskler og lemmer, der kan udvikle sig til kramper. Ofte ender forløbet fatalt.