• Home
  • Vaccinationer, hund

Vaccinationer, hund

png
Vaccination

af hund

I Danmark vaccineres som standard mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Alle tre er virussygdomme, vi ikke har medicin til at bekæmpe, og som sporadisk forekommer i Danmark. Derudover vaccineres mange hunde mod sygdommene leptospirose og kennelhoste. 
Der findes en række andre vacciner der kan være relevante for netop din hund, og vi anbefaler derfor at du taler med din dyrlæge, så der kan lægges en individuel vaccinationsplan.


Hundesyge er udbredt over hele verden, men ses sjældent i de nordiske lande. Her er det typisk uvaccinerede hunde, ældre hunde med svækket immunforsvar eller hvalpe, importeret fra Østeuropa der bliver syge.

Hundesyge smitter ikke til mennesker, men kan bæres videre og forårsage sygdom hos blandt andet mink, ræve, ildere og sæler.

Sygdomstegn

Fra at hunden smittes, til der udvikles symptomer er 3-6 dage. Hunden får høj feber i nogle dage, hvorefter den får opkastninger og diarré samt flåd fra øjne og næse. Hunden stopper med at spise, og kan lettere smittes med andre sygdomme, som eksempelvis lungebetændelse og hjernehindebetændelse.

Parvovirus findes sporadisk i Danmark, hyppigst hos unge, uvaccinerede hunde. Parvovirus smitter ikke til mennesker, men er meget smitsomt blandt hunde, og svær at komme af med, da det både tåler de fleste desinfektionsmidler og høje temperaturer.


Sygdomstegn


Hunde med parvovirus har voldsomme opkastninger og diarré, der hurtigt medfører alvorlig væskemangel.

Smitsom leverbetændelse overføres via spyt, urin og afføring, og virusset kan overleve i omgivelserne i flere måneder. Hundens smitsomme leverbetændelse smitter ikke til mennesker.

Sygdomstegn


Hunden får høj feber, blødninger i slimhinderne, løbende øjne og næse samt øget tørst. Sygdommen er oftest fatal.

Leptospirose er en bakteriel infektion, der spredes via urin fra gnavere. Hundene udsættes for smitten enten ved direkte kontakt med gnavere, eller via urinforurenede områder som søer, åer, vandpytter, mudder og foder. Mennesker kan også smittes, og hos mennesker er smitten kendt som Weils syge.

Sygdomstegn


Sygdommen viser sig typisk 7 dage efter smitte. Symptomerne er uspecifikke, men nedstemthed, opkastninger og feber ses hyppigt. Leptospirose giver skader på de indre organer, og det er derfor vigtigt at den opdages tidligt i forløbet.

Kennelhoste er en meget smitsom sygdom, der giver anledning til hoste. Kennelhoste forårsages typisk af parainfluenzavirus og/eller Bordetella-bakterier. Parainfluenzavirus smitter ikke til mennesker, og Bordetella kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker med dårligt immunforsvar. 

Sygdomstegn


Kennelhoste viser sig som tør, pludseligt opstået hoste. Hosten er vedvarende, og kan resultere i opkastning af hvidt skum. Mange forveksler sygdommen med, at hunden har fået noget galt i halsen. Hunden er normalt upåvirket, men kan i nogle tilfælde få feber og nedsat appetit.

DanishEnglish