Tænder

png
Hyppigt forekomende

tandlidelser hos smådyr

Kæledyrs tænder har gennem de senere år fået større og større fagligt fokus. Der findes en række lidelser der effektivt kan behandles, hvis de opdages. Generelt er mundhulelidelser svære at finde på et vågent dyr, og kræver derfor ofte narkose og tandrøntgen.

Tandsten består af plak (en blanding af spyt og foderrester) der samler sig på tænderne og danner en hård skal. Tandsten har lettest ved at blive dannet på hjørnetænder og rovtænder i overmunden – hvorfor det typisk er her det opdages. Tandsten kan give anledning til en tandkødsbetændelse, og vi anbefaler altid tandrens ved begyndende tandstensdannelse. Små hunde får hurtigere tandstensbelægninger end større hunde, og behovet for tandrens kan variere meget fra dyr til dyr.

Parodontose er betændelse i tandens omkringliggende knoglevæv. Parodontose opstår efter en længere periode med tandkødsbetændelse, hvor bakterierne er kommet langs tandroden og ud i det omkringliggende knoglevæv. Dette kan give anledning til smertefulde tilstande og løse tænder. En undersøgelse for parodontose kræver en grundig mundhuleundersøgelse, der kun er mulig at udføre på et dyr i fuld narkose. 

Knækkede tænder ses ofte. Nogle skader er små og behøver ingen behandling, hvor skader med blottet nervekanal kan give anledning til store smerter hos dyret. Ydermere kan bakterier vandre ned gennem kanalen, og give anledning til en tandbyld.  Dette kan undersøges med et røntgenbillede af tanden, der kun kan tages hvis dyret er i fuld narkose.

Resorption af tænder skyldes et overaktivt immunforsvar, der nedbryder sunde tænder. Nedbrydningen er smertefuld, og starter typisk på en enkelt tand, hvorefter flere tænder angribes.  Tilstanden rammer hyppigst katte, og ved alvorlig nedbrydningsgrad kan den opdages under en klinisk undersøgelse, hvor mildere (men stadig smertevoldende) tilfælde kun kan erkendes med tandrøntgen.

Epulis er en tilstand hos hund, hvor bindevævet i tandkødet vokser unormalt meget. Dette resulterer i forstørret og knudret tandkød, der kan brede sig i større eller mindre grad, og være til stor gene for hunden.

Malokklusion dækker over en fejl i biddet. Dette kan både være overbid, underbid, men også fejlstilling af enkelte tænder, der kan lave trykninger i gane og tandkød. Nogle fejlstillinger er nødvendige at reagere på, især når de opdages på mælketænderne.  

DanishEnglish